500. obljetnica rođenja svete Terezije

Vrhunac svečanosti pete stoljetnice rođenja sv. Terezije od Isusa (Avilske) vezan je uz datum njezinog rođenja, 28. ožujka. Sestre karmelićanke u Breznici Đakovačkoj, 500. rođendan svoje majke i obnoviteljice proslavile su s okupljenim vjernicima svečanom euharistijom koju je predslavio o. Stjepan Vidak, prior karmelskog samostana u Somboru. Izvorna ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga KUD-a Bodrog iz Bačkog Monoštora animirala je misno slavlje, a potom održala koncert tradicionalnih pučkih korizmenih napjeva.

 „Odlučna odlučnost“ i molitva

U uvodnim riječima euharistijskog slavlja o. Stjepan prisutne je pozvao da, dok zahvaljuju Bogu za život sv. Terezije, zahvale i za svoj život koji je jednako tako očitovanje božanskog života. Na početku homilije prisjetio se događanja kojima je karmelska obitelj obilježavala petu stoljetnicu rođenja svoje majke i obnoviteljice te je, promišljajući o Terezijinom bogatom iskustvu suživota s Bogom, izdvojio dvije stvarnosti koje je moguće integrirati u život, a one su: odlučna odlučnost i molitva.

Nazočne je pozvao na preispitivanje vlastitog kršćanskog poziva i potaknuo da odlučnom odlučnošću žive dostojno čovjeka, rekavši: „Hoću li se posvetiti životu na koji me je Bog pozvao, prihvatiti teškoće da me Bog mijesi i oblikuje, prihvatiti crkveni nauk koji se čuva 2000 godina kao polog vjere? Kršćanin je posebna osoba pozvana na najuzvišeniji oblik čovještva. Što činimo s onima koji nas ljube? A što tek s neprijateljima? Riječ Božja nas uvijek izaziva: Živiš li sa odlučnom odlučnošću svoj očinski, majčinski, supružnički poziv?“

Ideal kršćanskoga života ne ostvaruje se vlastitim snagama nego snagom Isusa Krista, to je i Terezija osjećala, naglasio je propovjednik ističući: „Terezija je uvijek živjela svoj odnos s Bogom – a to je molitva. Promislimo kako razgovaramo jedni s drugima, s najdražim osobama i preslikajmo to na dragoga Boga. Terezija nam kaže – govorite s Njime, razgovarajte, otvorite svoje srce. Sveci nam pokazuju da se s Bogom smijemo i posvađati, imati i teška pitanja, jednostavno razgovarati u slobodi za koju smo stvoreni. Otvarati se u istini pred Bogom.“

Mladima se propovjednik obratio riječima: „Nemojte dozvoliti da vam itko izbaci Boga iz života. Niste staromodni ni zaostali. Odbacujemo li Boga, nestat ćemo i mi, a sve ‘kao’ u borbi za čovjeka“ te je svima poručio: „Neka nam Terezija bude poticaj za naše otvaranje Bogu, za naše pisanje knjige Moj život, za naš hod po Putu savršenosti. To ćemo uspjeti ako zaronimo u Zamak duše svoje i strpljivo nosimo svoj križ kao što ga je nosila sveta Terezija. Molimo da o ovoj proslavi ostane trag u našoj duši za odlučno predanje Njemu i svjedočenje za Njega u današnjem svijetu!“ Okupljenim vjernicima o. Vidak zahvalio je „što vole Karmel, pomažu zajednicu sestara te poželio da sv. Terezija odlučnom odlučnošću i srčanošću u svima ražari ljubav prema Bogu koja je uvijek na provjeri u ljubavi prema bližnjemu“.

Korizmeni koncert Kraljica Bodroga

 

Nakon mise, Kraljice Bodroga, odjevene u živopisne narodne nošnje, predstavile su svoj repertuar korizmenih pučkih šokačkih napjeva. Dvanaest pjevačica ispunilo je prostor samostanske kapele zvucima pjesama koje je iznjedrila vjernička šokačka duša i tako molitvenim ozračjem prisutne uvela u Veliki tjedan. Predstavile su se vrhunskom izvedbom korizmenih napjeva: Hvaljen Isus Marijo (Pisma Gospi), Šetala se Marija, Moleć Isus zadnje noći, Gorko plače Gospa draga (Gospin plač), Zdravo, majko, žalošćena (Sedam žalosti Blažene Divice Marije), Marija pod križem stoji i Pisma od Muke Isusove.

Oduševljeni vjernici srdačnim pljeskom nagradili su Kraljice Bodroga, a o. Stjepan im je zahvalio i čestitao na molitvenom ozračju izvedenih napjeva kojima su štovateljima sv. Terezije uljepšale jubilej i pomogle da u srcu ostane trag ljubavi prema Bogu.

Tijekom druženja u samostanskoj govornici članice pjevačke skupine predstavile su karmelićankama svoje djelovanje. Okupljene od 2001. godine njeguje tradicijsko pučko pjevanje nastojeći očuvati i mlađim naraštajima prenijeti blago pučkih narodnih napjeva koji se pjevaju samo u Bačkom Monoštoru. S ponosom i zahvalnošću ispričale su kako su posljednjih mjeseci spasile od zaborava pjesmu koja se već 80 godina nije pjevala u selu. „Kraljice Bodroga“ poklonile su redovnicama svoj nosač zvuka koje potpisuju počimalje: Marijana Šeremešić i Marija Francuz te rožalje: Marija Kovač, Anica Šuvak, Evica Roža, Anica Kovač, Anica Pejak, Ljiljana Jovanović, Anita Đipanov i Miljana Kovač.