Betlehemsko svjetlo

„…već se bliži onaj čas, kad će izić’ Sunce drago, svanut svemu svijetu spas…“, a to svjetlo obasjalo je na poseban način i ove godine Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj dolaskom Betlehemskoga svjetla za vrijeme mise u ranim jutarnjim satima, 17. prosinca 2016. Betlehemsko svjetlo donijeli su vrijedni članovi izviđačkog društva Osječko-baranjske županije, podružnice Klasje iz Đakova. „U Betlehemu se rodio Bog i tada je zasjalo svjetlo koje obasjava svakoga čovjeka, a s kojim smo i mi sada povezani preko Betlehemskog svjetla koje nam donose izviđači“, rekao je na početku domaći župnik Miro Tomas, preuzevši doneseno svjetlo. Zahvalio je izviđačima na njihovom trudu i naporima koja ulažu u pronošenje svjetla po mnogim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, naglasivši kako je svaki taj napor dragocjen jer je svjetlo koje nose vrlo važno za svijet u kojemu ima puno mraka.

Mir u meni – mir s vama

U svojim riječima kojima su popratili dolazak svjetla, mladi izviđači naglasili su kako je i ove godine Betlehemsko svjetlo došlo iz Betlehema preko Beča u Zagreb, pa onda i do Đakova, te je brižljivo čuvano i paženo od strane mnogobrojnih izviđača. Svjetlo, koje je malo, ali ipak veliko, po svojoj znakovitosti upućuje na istinu ljudskoga života. Život, često sastavljen od malih, možda beznačajnih stvari, ipak u sebi nosi veliku poruku mira ljubavi i razumijevanja. Tako je ove godine posebno geslo koje prati Betlehemsko svjetlo „Mir u meni – mir s vama“. Želja je izviđača da ova poruka traje ne samo u božićnim danima koji slijede, nego da se proširi i na svo ostalo vrijeme i cijelu 2017.godinu.

Izviđači đakovačkoga Klasja su ove godine uz mnoge župe donoseći svjetlo pohodili i gradonačelnika grada Đakova, udrugu djece s poteškoćama u razvoju „Neven“ iz Đakova, potom Vojarnu Đakovo, a u đakovačku katedralu po Betlehemsko svjetlo došli su im i prijatelji izviđačkog društva iz Tuzle (BiH). Želja im je da svjetlo dođe do svih domova  vjernika katolika.