Koncert Klape “Sveti Juraj” HRM

Na blagdan sv. Josipa radnika, 1.svibnja 2017., Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice održala je koncert u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Na samom početku koncert je najavio, te klapu i sve pristigle posjetitelje pozdravio, domaći župnik vlč. Miro Tomas. U toplom ozračju nizale su se pjesme domaćih i stranih kompozitora, u koje je s nekoliko riječi uvodio voditelj klape Marko Bralić.

Izvedene su duhovne pjesme prožete molitvenim, vjerničkim duhom poznatih glazbenih imena kao što su Ljubo Stipišić Delmata (Oče naš; Molitva žuljnih ruku), tekstopisca i svećenika Ante Mateljana koje je uglazbio svećenik Šimo Marović (Tebe tražim Bože moj; Majko riči tvoje blage), a izvedena je i Marulićeva pjesma Gospi Divici Mariji. Još je jedna pjesma upućena Gospi našla svoje mjesto u programu, i to Dajte mi sladak pjev Josefa Engelhardta. Svojevrstan duhovni hit, po riječima Marka Bralića, postala je i Kranjčevićeva pjesma Misao svijeta, koju je uglazbio Krešimir Magdić.

Krešimir Magdić, S.S. Kranjčević: “Misao svijeta

 

Budući da klapsko pjevanje korijen vuče iz staroslavenskog glagoljskog pjevanja, te je i zaštićeno od strane UNESCO-a kao hrvatska nematerijalna baština, klapa je otpjevala i jednu skladbu na staroslavenskom jeziku (Veličaj), kao i ukrajinsku skladbu Dimitrija Bortijanskoga Tebe pojem.  Novijom duhovnom šansonom Oči u oči izvođači su izrekli svoju zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, koji su zaslužni što imamo Domovinu te su ju posvetili njima kao i obiteljima svih nestalih i poginulih branitelja.

Preko klasika klapske glazbe Zaspalo je siroče ušlo se i u završni dio večernjeg programa kojim je bio posvećen obiteljskim i domoljubnim pjesmama (Gdje si majko da me budiš; Moj dida i ja; Croatio iz duše te ljubim; Vivat Croatia). Posljednje dvije pjesme su podigle na noge sve prisutne te su jednoga duha i jednoga glasa i otpjevane.  

Klapa broji osam članova, a umjetnički im je voditelj Mario Božić. Nastala je 2001. godine kao plod inicijative mons. Josipa Šantića te vojnog ordinarija mons. Juraja Jezerinca, a s ciljem da se prigodom vojno redarstvenog hodočašća u Lurd skladbama sakralnog duha predstavi Hrvatska te hrvatska vojska. Bralić je napomenuo kako su na jednom takvom hodočašću upoznali i stopostotnog invalida hrvatskog Domovinskog rata Marijana Almaša, prijatelja sestara karmelićanki, koji je uvelike zaslužan za održavanje ovoga koncerta. Zahvalio se i njemu i sestrama za toplu dobrodošlicu te pozvao sve prisutne: „Molimo za domovinu Hrvatsku. Bog nam ju je dao, ali ju moramo znati i  sačuvati“.

Riječima zahvale pridružio se i Marijan Almaš te poglavarica samostana majka Ljiljana Prelić. Potom je uslijedila razmjena darova. Sestre karmelićanke uime svoje zajednice gostima su poklonile ručni rad – svijeću unikat sa znakovima karakterističnim za Klapu „Sveti Juraj“, a na dar su dobile malu zastavu Hrvatske ratne mornarice. Ugodno druženje nastavljeno je i nakon koncerta u prijateljskom ozračju i raspoloženju.

 

FOTOGALERIJA