Posjet apostolskog nuncija mons. Luciana Suriana

Apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. dr. Luciano Suriani u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, mons. Filippom Colnagom, tajnikom Apostolske nuncijature u Beogradu i vlč. Darijem Hrgom posjetio nas je u prijepodnevnim satima 29. studenoga 2017. Susret je započeo zajedništvom oko oltara slavljem euharistije na latinskom jeziku, zajedničkom jeziku cijele Crkve. U koncelebraciji su bili i p. Zdravko Knežević DI iz Osijeka te karmelićanin o. Bernardin Viszmeg iz Sombora.

„Kršćanski život je budnost i iščekivanje, na što nas osobito upućuju misna čitanja zadnjih dana koja govore o onim posljednjim stvarima. To svjedoči i sv. Terezija koja kaže „Sve prolazi, Bog ostaje.“, rekao je mons. Luciano na početku srdačnog druženja sa zajednicom nakon sv. Mise. Govoreći o poslanju i važnoj ulozi monaških zajednica u Crkvi, Nuncij je ohrabrio sestre da budu ono što Bog i Crkva očekuju od njih, prave moliteljice, jer je molitva ona moć koja nešto postiže, a ne susreti i kongresi. Na poseban način istaknuo je ulogu kontemplativki u Crkvi kao onih koje imaju zadaću pratiti Petrovu službu. U tom duhu preporučio je sestrama osobito dvije nakane: molitvu za jedinstvo Crkve, te da Radosna vijest dođe do kraja zemlje, u svako ljudsko srce.

Mons. Suriano je također pobliže upoznao sestre sa svojim životnim putem kao i sa životom ostalih diplomatskih predstavništva Svete Stolice u svijetu. Majka Ljiljana od Duha Svetoga (Prelić), u ime cijele Zajednice, zahvalila je mons. Surianu kao i mons. Hraniću što su odvojili vrijeme i posjetili naš Karmel, te tako posvjedočili svoju brigu i ljubav prema kontemplativnom načinu života. Susret je završio uručivanjem prigodnih darova te zajedničkom fotografijom.