Posjet mladomisnika – 2018. godine

Devetorica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, u zajedništvu s duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa mons. Karlom Višatickim, proslavili su 30. lipnja 2018. svoju mladu misu kod sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj. Na početku euharistijskog slavlja sve prisutne je pozdravio mons.  Višaticki, zahvalivši Bogu što je ove godine obilno blagoslovio Nadbiskupiju s devet novih svećenika, kao i sestrama za njihovu molitvenu podršku.

„Došli smo reći ‘hvala’ i ‘molim’, kao što reče duhovnik. Hvala za sve molitve kojima ste nas pratile, a molimo posebno na ovaj subotnji spomen Blažene Djevice Marije i za nova svećenička zvanja“, rekao je predvoditelj vlč. Anto Lučić, uvodeći u misno slavlje.

U nadahnutoj homiliji vlč. Blaž Jokić je pogled i misao usmjerio na Isusove susrete opisane u Ivanovu evanđelju, ističući posebno dva susreta, prvog s Nikodemom, te drugoga sa Samarijankom. Na temelju izvještaja o ta dva susreta vlč. Blaž je uočio kako je Isus „susreo i Nikodema i Samarijanku sa istinom njihova života. Tko su, što su, i koji je glavni problem u njihovu životu“, citiravši pritom i sv. Tereziju Avilsku, koja je rekla da bi radije vidjela jednu dušu bez molitve nego bez istine.

Dok je Isus Nikodema suočio sa problematikom njegova poslanja kao učitelja, svećenika koju nije vršio kako treba, Samarijanku je suočio s njenom savješću. Kako bi naglasio koja je važnost istine, vlč. Jokić je naglasio posebno tri značajke koje istina donosi u život pojedinca: na prvome mjestu ona „razvaljuje i miče svjetove koje smo sami izgradili“, potom „razotkriva negativne strane našega ega“ te na koncu dovodi do „poznavanja Gospodina, Isusa iz Svetoga Pisma“. Posljedica tih triju značajki i glavna uloga istine je da čovjeka dovede do poniznosti, jednostavnosti i malenosti pred Bogom. U tome duhu je vlč. Blaž na koncu pozvao sestre da mole za sve njih da budu „manje egocentrični, a više sluge Božje koje će donositi ljudima ne svoga Isusa, nego Isusa Biblije, milosrdnog, blagoga, onoga koji voli grešnike“.

Po završetku euharistije mladomisnici su udijelili sestrama svečani mladomisnički blagoslov, a potom su se susreli sa Zajednicom u samostanskoj govornici. Nakon pobližeg upoznavanja sa svojim životnim putom i dolaskom do svečanog dana ređenja, sestre su na čelu sa svojom prioricom majkom Ljiljanom od Duha Svetoga (Prelić) zahvalile mladim svećenicima na dolasku, te im čestitale i zaželjele obilje blagoslova na započetom putu.