Posjet mladomisnika – 2019. godine

Četvorica novozaređenih svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije je u ponedjeljak 1. srpnja slavilo svoju mladu misu u Karmelu sv. Josipa, želeći tako izraziti sestrama karmelićankama svoju zahvalnost za molitvenu podršku tijekom sjemenišne formacije. Uz mladomisnike vlč. Luku Ćosića, vlč. Dominika Nedeljkovića, vlč. Filipa Sertića i vlč. Domagoja Vidakovića, slavlju je nazočio i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. Karlo Višaticki.

Predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Vidaković, dok je na početku svoje homilije vlč. Nedeljković, uz izrečenu zahvalu sestrama karmelićankama, preporučio i daljnji svećenički hod i poslanje ovih mladomisnika „onako kako je to i Isus u današnjem Evanđelju tražio od svojih učenika“. Osvrćući se na zahtjev Isusovog poziva u Evanđelju dana, vlč. Dominik je pojasnio da „slijediti Isusa, naviještati Evanđelje i živjeti za Boga i ljude znači napraviti radikalni pomak u svojemu životu koji mnogo puta nije lak i često iziskuje velike napore.“ Jer, „Isus želi da gledamo naprijed, da budemo usmjereni na novost, na Kraljevstvo Božje, bez okretanja unazad.“ Svjestan da svaki životni put u sebi sadrži izazove i poteškoće, propovjednik je ukazao na potrebu potpunog povjerenja u Isusa, koji naše teškoće i padove čini plodonosnima ako mu se potpuno predamo. Podsjećajući na riječi sv. Terezije Avilske kako „nas Bog to više ispunja sobom što se više odcijepimo od stvorova iz ljubavi prema njemu“, mladomisnik Nedeljković je homiliju zaključio pozivom „da gledamo naprijed, da naviještamo Kraljevstvo Božje i živimo kršćanskim životom uz molitvu i predanje, s ljubavlju služeći Bogu, ljudima i svemu stvorenome.“

Susret sa sestrama karmelićankama nastavljen je u samostanskoj govornici gdje su sestre imale priliku pobliže upoznati mladomisnike, kao i njihov put do svećeništva. Predstavivši Karmel kao dom molitve i svećeničke okrepe, poglavarica samostana, Majka Emanuela je u ime zajednice obećala da će Karmel sv. Josipa i dalje pratiti molitvom i žrtvom svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije.