Proslava blagdana sv. Ivana od Križa – 2015.

Sv_Ivan_od_Kriza„Sabrali smo se kako bismo slavili Gospodina radi jedne osobe koja ga je ljubila i koju je on ljubio“, riječi su kojima je karmelićani o. Jakov Mamić, generalni vikar Vojne biskupije, započeo misno slavlje u čast sv. Ivana od Križa, 14. prosinca 2015. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Uz o. Jakova koncelebrirao je domaći župnik vlč. Miro Tomas, a u asistenciji je bio i karmelićanski bogoslov br. Stanko Pažin.

ivan_od_kriza_3„Ivan od Križa je obnovitelj i učitelj. Obnovitelj jer je bio otvoren poticajima Duha Svetoga, a učitelj jer je išao stopama svoga Učitelja, zato je i proglašen naučiteljem Crkve. On je osoba križa, trpljenja, odbačenosti, prijezira. Sve je to Ivan od Križa“, istaknuo je o. Mamić, upozorivši kako sv. Ivan nije samo osoba mističnih iskustava i slasti, kako ga ljudi često doživljavaju, nego i trpljenja svakog ljudskog postojanja.

ivan_od_kriza_1U svojoj homiliji o. Jakov izložio je dvije najveće brige sv. Ivana od Križa, a koje su temelj cjelokupnog njegova života: spasiti u čovjeku božansko, te spasiti u Bogu ljudsko. “Vrijeme nas izaziva svojim ponudama da tražimo nekoga boga koji je umotvorina ili zamišljajnost, koji je potpuno drugačiji od svega što je čovjek. Da bi bio prihvatljiv, mora biti potpuno različit od nas. No, ako vjera nema dimenzije potrebe, patnje, gladi, žeđi, besposlenosti, siromaha, čovjeka bez perspektive, gradimo svijet bez Boga i bez čovjeka. Bože sačuvaj razumjeti čovjeka bez božanske dimenzije. I, Bože sačuvaj razumjeti Boga bez ljudske dimenzije, bez Isusa iz Nazareta.“

Nadalje, o. Mamić naglasio je kako u zajedničkom hodu Boga i čovjeka sv. Ivan naglašava posebno tri stvarnosti: posebnost svakoga pojedinoga puta, njegovu skrovitost te nepredvidivost. „Bog se prilagođava svakoj pojedinoj duši, nijedan put nije isti i svatko mora otkriti svoj osobni put s Bogom. Božji zahvati su skroviti, Bog ne uživa u spektaklima, nego djeluje u otajstvu, i zato nemojte tražiti jasnoću za sve jer to nije Božji način pristupa nama. Ničiji put s Bogom nije predvidiv, važno je znati da se može čovjek i umoriti, ali: nemoj stati“.

ivan_od_kriza_2Nakon mise, o. Jakov održao je Zajednici karmelićanki i predavanje o sv. o. Ivanu od Križa, nastavljajući misao iz homilije, o važnosti stvarnosti vjere kao temelja čovjekovog hoda s Bogom. „Vjera je novost ljudske egzistencije, i na tome sv. Ivan inzistira – odgojiti čovjeka vjere. Njega ne zanimaju metode molitve, nego čovjek molitelj koji stoji pred Licem Božjim u svoj svojoj istini, u svojoj različitosti, smislu, postojanju, dostojanstvu. Vjera je ‘mogu’, ako sam ukorijenjen u Bogu i vučem snagu iz Boga, onda ‘mogu’ i nema toga što ne mogu.“

Napomenuo je i tri pokazatelja izrastanja čovjeka u čovjeka vjere: biti utemeljeni na Riječi; slušati govor u sebi o sebi – prepoznavajući sve ono pozitivno kao Božji dar i stavljanje tih darova na korist Zajednice; te poistovjećenje s Riječju. Na koncu je o. Mamić iznio i sedam oznaka vjere. Vjera je osobna, slobodna, uvjerljiva i čvrsta u patnji, eklezijalna, molitvena, klanjateljska te angažirana.