Proslava blagdana sv. Male Terezije

U Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj 1. listopada 2015., misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik vlč. Miro Tomas u koncelebraciji sa šestoricom svećenika, proslavljen je blagdan sv. Male Terezije, naučiteljice Crkve i zaštitnice misija. Misi je prethodila pjevana Večernja te litanije i molitva sv. Tereziji koje su animirale sestre karmelićanke, a misno slavlje lijepim i skladnim pjevanjem vodio je zbor župe sv. Klare iz Starih Mikanovaca pod vodstvom s. Natanaele Palić.mala_terezija1

„Naziv Mala pridjevak je koji je Terezija dobila, ali ju je Bog jako uzvisio. I nas Bog želi uzvisiti, ukoliko imamo pouzdanja u Njega. Došli smo ovamo upravo zato da obnovimo povjerenje u Onoga koji nas je toliko ljubio da je išao do kraja za nas, dajući svoj život na križu“, rekao je vlč. Tomas na početku misnoga slavlja. U svojoj homiliji prepričao je život sv. Male Terezije, stavljajući naglasak na četiri bitna elementa: njenu ljubav prema Isusu na križu; ljubav prema Majci Mariji; ljubav kroz male svagdanje žrtve; poslušnost, poniznost i predanje Bogu poput djeteta. U svom kratkom životu (umrla je u 24. godini) Terezija je uspjela doći do velike svetosti, što nam pokazuje da „Bogu nije važno koliko ni gdje živimo, nego mu je važno da dopustimo da On djeluje u nama. Tijekom redovitog života u samostanu trudila se postići kreposti, a najviše jednostavnost, strpljenje, poniznost, pouzdanje. Njena duhovnost duboka je i jednostavna, bez vanjskih znakova“, istaknuo je vlč. Tomas.

mala_terezijaNapominjući kako je Mala Terezija umrla s riječima: Bože moj, ja te ljubim, te kako je još za života rekla: Moje poslanje je poticati ljude da ljube Boga kao što ga ja ljubim i pokazati im moj mali put pouzdanja u Boga; moje ću Nebo provesti čineći dobro na zemlji, vlč. Miro je potaknuo sve prisutne da poput sv. Terezije budu svjesni Božje dobrote te da i sami pruže malo više dobrote svojim bližnjima.

Nakon mise slijedio je blagoslov ruža. One su postale simbol ove svetice koja je obećala da će bacati Božju milost poput ruža na sve one koji Boga traže. Ruže su podijeljene prisutnim vjernicima uz prigodne darove i blagoslovine sv. Terezije.