Proslava Krista Kralja i zahvalnica – 25.11.2018.

Svečanom misom zahvalnicom proslavljena je svetkovina Krista Kralja, 25. studenoga 2018., u brezničkom Karmelu. Misno slavlje predvodio je redoviti misnik karmelićanki vlč. Stjepan Maroslavac uz asistenciju trojice đakovačkih bogoslova.

Na početku je vlč. Maroslavac pozvao sve prisutne da ovim slavljem kažu Gospodinu „hvala za sve, za naš život, za sva uslišanja, za sve molbe, sve radosti i žalosti protekle godine, jednostavno recimo hvala za ama baš sve“.

U svojoj homiliji vlč. Stjepan podsjetio je da današnjom svetkovinom Krista Kralja svega svijeta završavamo jednu liturgijsku godinu. Stoga je i sama liturgija ove svetkovine prepuna spomena na sve Isusove odlike. „Kraljevstvo Kristovo je sveopće, ostvaruje se po ljudima svih vremena i prostora i to po sveopćim vrijednostima istine i pravde, dobrote i ljubavi, milosrđa i mira. To se Kraljevstvo ne ostvaruje na teritoriju nego osvajanjem srca. Ne silom i nasiljem, nego darom ljubavi i dobrote koja od Boga dolazi.“

Vlč. Maroslavac je istaknuo i obilježja Isusa Kralja. Isusovo prijestolje nije urešeno zlatom i slonovačom, nego je njegovo prijestolje Križ, a na glavi nosi krunu od trnja na kojoj su umjesto dragog kamenja kaplje krvi. „On je Kralj svezanih ruku, a preživio je i svoje suce i krvnike, kraljeve, careve, diktatore, ateističke filozofe i kritičare religije“.

Ono na što sve vjernike obvezuje pripadnost zajedništvu svetih i Kristovom Kraljevstvu jest čestiti i pošteni kršćanski život. Na koncu je napomenuo da je ono po čemu će nas Bog prosuđivati ljubav, i to posebice ljubav prema bližnjemu. Jer svijet ne spašava „ni oholost Luciferova, ni zavist Kajinova, ni lakomost i izdaja Judina, nego ljubav Kristova. Zato i mi danas kličemo riječima pjesme Kristu Kralju koje je ispjevala hrvatska duša: ‘Isuse Kralju, Isuse, slavo! Vječna ti hvala, beskrajna čast! Nebo je tvoje prijestolje divno, svemirom tvoja stere se vlast. Slava ti, Kralju, slava ti, Bože! Pred tobom sve je pepeo prah. Dokle smo tvoji, što nam tko može, ti si nam nada, ljubav i strah!’“

Nakon pričesti vlč. Maroslavac je u ime svih prisutnih izmolio molitvu zadovoljštine Isusu Kralju te svečano započeo himan Tebe Boga hvalimo. Bio je to znak zahvale Bogu Trojedinome za sva dobročinstva kojima je obdario svoje vjerne u protekloj Crkvenoj godini, a ujedno i molitva za sve dobročinitelje. Uz preporuku u zagovor Mariji Pomiriteljici i svim svetim zaštitnicima koji su već članovi one vječne Domovine kojoj svi hodimo, misnik je zazvao Božji blagoslov na prisutne vjernike i ohrabrio ih za njihov put prema Nebeskom Jeruzalemu.