Proslava svetkovine Gospe Karmelske – 2016. godine

39-Gospa_Karmelska_2016Svečanom večernjom misom u čast Gospe Karmelske, 16. srpnja 2016. koju je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj okrunjena je ovogodišnja trodnevnica i sama svetkovina Kraljice Karmela. Uz mons. Srakića koncelebriralo je pet svećenika, a pjevanje je animirao zbor iz Župe Osova (BiH) pod vodstvom s. Blanke Jeličić.

42-Gospa_Karmelska_2016Zatvoriti se u ćeliju srca

Osvrnuvši se na početku misnoga slavlja na svoju osobnu povezanost s Gospom Karmelskom i njezinim škapularom kojega nosi još od djetinjstva i kojega su čitavoga života nosili i njegovi roditelji, nadbiskup Marin rekao je i kako je na ovaj dan prije 72 godine kao sedmogodišnjak prisustvovao mladoj misi blagopokojnog biskupa Ćirila Kosa. Potom je naglasio: „Svatko je od nas došao ovamo sa svojom nakanom, ali ne samo zato da se divimo Gospi Karmelskoj, nego da ju nasljedujemo i da poput nje u srcu prebiremo dobročinstva Božja, bezbroj darova Božjega milosrđa.“

„Blažena Djevica Marija je u svome srcu prebirala Božje riječi, to nije bilo mozganje o Bogu, ni farizejsko mudrovanje. Prebiranje u srcu čovjeka zahvaća, pokreće“, rekao je u svojoj homiliji nadbiskup Marin, ukazavši kako su i svi kršćani pozvani na kontemplaciju, na prebiranje svih događaja Isusova života u svome srcu. Kontemplativci su svjedoci bitnoga u svijetu, oni Božju riječ ne prebiru samo u pameti nego i u srcu, i ne čuvaju je ljubomorno samo za sebe. „U Mariji se nalazi uvijek mladi i aktivni izvor posvećenoga života i ona je njegovo savršeno ostvarenje. Ona je zatvorila uši za žamor svijeta i otvorila ih za Božji glas. Stvoritelj se ne može čuti u buci, ne sije Riječ po tlu gdje ga ptice zobaju“, stoga je potrebno i svakome vjerniku, naglasio je nadbiskup, zatvoriti se u ćeliju svoga srca u sabranosti i molitvi, tu čuti Glas i započeti put na brdo.

„Marija je vjerna do kraja, i kad je lijevala kiša, i kad su se rijeke prelijevale, i kad su puhali vjetrovi – ona je čvrsto stajala uz volju Božju“ i zato ostaje sigurnost svih koji se kolebaju te hrabri i vodi i Crkvu koja bi bez nje teturala. Ohrabrivši i naglasivši sestrama karmelićankama važnost i ljepotu njihova kontemplativnoga karmelskog poziva, mons. Marin je rekao: „Čestitamo vama vaš dan, ali i sebi, to je i naš dan“, jer je blagdan Gospe Karmelske blagdan svih kontemplativaca, onih koji prebiru Riječi Božje u svome srcu, u samostanima, ali i u svijetu.

26-Gospa_Karmelska_2016Marijino milosrđe kojemu je izvor u Bogu

Prijepodnevno misno slavlje predvodio je dr. Davor Vuković, profesor na KBF-u u Đakovu, a koncelebrirao je dekan Đakovačkog dekanata, preč. Josip Ivešić te šestorica svećenika. Pozdravivši na početku sve pridošle hodočasnike koji su došli počastiti Blaženu Djevicu – Gospu Karmelsku i staviti se pod njezinu zaštitu, pomoć i milosrđe, dr. Vuković je pripomenuo kako sve lijepo i sveto na Mariji dolazi od Boga, Božji je dar te stoga častivši Mariju, častimo Boga. Podsjećajući na molitve Zdravo Kraljice, Majko milosrđa, živote i slasti i ufanje naše zdravo te Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice i upućujući da u grčkoj najstarijoj verziji piše Pod milosrđe se tvoje utječemo, misnik je uputio: „Milosrđe – majčinsko krilo utjehe i pomoći, utroba dobrohotnosti. Stavimo se po ovim molitvama pod Marijino milosrđe kojemu je izvor u Bogu, kojemu se ona u potpunosti otvorila, i koje struji nesmetano kroz nju na nas, njenu ljubljenu djecu.“

Dr. Vuković potom je ukazao na Marijinu veličinu i primjer svakome vjerniku da poput nje ne stavlja sebe i svoje planove u središte svojih života, nego Boga i njegovu volju, što je posebno izazovno u narcisoidnoj kulturi koja vlada u svijetu. „Kultura pouzdanja u Boga i kultura sebeljublja stoje pred nama kao ponuda. Marija je izabrala Bogoljublje, veliča Boga, a ne sebe, svoju dušu i duh. Sigurnost ne polaže u sebe nego u Boga, i postaje tako istinski sigurna i puna pouzdanja. To nam je izazov“. Postavljajući Mariju za uzor svim vjernicima dr. Vuković je podsjetio da je ona i u trpljenjima ostala uvijek oslonjena na Boga i time pokazala put kojim je moguće svima poći.

Trodnevna priprava

Svetkovini je prethodila trodnevnica od 13. do 15. srpnja. U samostanskoj crkvi svake večeri okupljao se veliki broj hodočasnika koji su sa zajednicom sestara karmelićanki sudjelovali u molitvi krunice, Božanskog časoslova i slavljenju euharistije.

01-Gospa_Karmelska_2016Uspon na Karmel

Prvi dan trodnevnice misu je predvodio don Ljubo Planinić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, u koncelebraciji sa šestoricom svećenika. Toga dana, 13. srpnja slavio se spomendan Majke Božje Bistričke. „Godine 1971. Biskupska konferencija proglasila je Mariju Bistricu nacionalnim svetištem svih Hrvata katolika, a tridesetih godina nadbiskup Antun Bauer okrunio je Gospu krunom hrvatskih kraljeva i kraljica te je proglasio Kraljicom Hrvata. Rod i dom su svetinja, i domovina se ne brani samo oružjem nego i znanjem“, naglasio je don Ljubo te ohrabrio prisutne neka uvijek gaje iskreno i pravo domoljublje, da se ne boje dati za Boga i srce i dušu. U svojoj gorljivoj i živoj homiliji sve je pozvao na uspon na Karmel, koji bi bez Blažene Djevice Marije, a i bez svih karmelićanki i karmelićana, osobito velikog broja svetih, bio obična geografska gora.

05-Gospa_Karmelska_2016Žena pravednosti

Drugog dana, 14. srpnja misu je predvodio prof. dr. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu, u koncelebraciji s vlč. Ivom Džambićem, umirovljenim svećenikom iz Njemačke te asistencijom bogoslova, kao i ministrantica iz Širokog Polja. Podsjećajući da je na ovaj dan prije 28 godina osnovana ova karmelska zajednica, dekan Raguž pozvao je da slavljeničko ozračje bude poticaj na dublji i intenzivniji duhovni život. „Put je pravednikov prav, ti ravniš stazu pravednom. Izaija opisuje pravednost ravnom stazom, pravim usmjerenjem – ono što jest i tako treba biti. A vrludanja i krive staze svi su oni putovi gdje mi gledamo kako da sebi ugodimo, što rađa besplodnošću i nutarnjom opterećenošću“, istaknuo je misnik u svojoj poticajnoj i bogatoj homiliji. Blažena Djevica Marija išla je pravim stazama, ona je žena pravednosti, i uči sve vjernike da u svojim noćima i mukama žude za Gospodinom kako bi On skinuo s njih jarmove koje nose iznutra. Opisujući Mariju kao onu koja je poput Isusa bila ponizna i blaga, koja je nosila i rodila Dobrotu, propovjednik je sve potaknuo da skinu sa sebe jarmove grijeha i oholosti kako bi dobili „veliki spokoj – veliku pauzu duše“.

12-Gospa_Karmelska_2016Slijediti Isusa u potpunosti

Posljednje večeri priprave za svetkovinu, 15. srpnja, misno slavlje predvodio je vlč. Krešimir Šaf, župni vikar Župe Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku, u zajedništvu sa vlč. Davidom Sluganovićem iz Slavonskog Broda te vlč. Nikolom Grgićem iz Čepina. Slavlje je pjesmom animirao Zbor mladih osječke Župe Preslavnoga Imena Marijina pod vodstvom Jure Smajića. „Isus slobodno uzima Zakon u svoje ruke i nije se pokolebao, nije se dao smesti od onih koji znaju sve, imaju svako slovo Zakona u malome prstu, a ne žive ništa od onoga što znaju“, istaknuo je vlč. Šaf, naglasivši kako to ne vrijedi samo za ondašnje pismoznance nego i za sve vjernike danas – da prvo gledaju sebe, a tek onda sude druge. 21-Gospa_Karmelska_2016„Uzimamo li Isusa u cijelosti ili samo djelomično? Isus nas poziva da ga slijedimo u potpunosti, upravo tamo gdje jesmo da tamo uključimo i Njega. Ukoliko budemo imali vjere makar kao zrno gorušice Isus će činiti čuda sa svim onim brdima u našem životu“, poručio je okupljenim hodočasnicima. Nakon mise uslijedio je kratki koncert afričke duhovne glazbe u izvedbi Zbora mladih PIM.

47-Gospa_Karmelska_2016Tijekom trodnevnice i same svetkovine hodočasnici su imali priliku za ispovijed te primanje karmelskog škapulara.

FOTOGALERIJA