Relikvija sv. Terezije Avilske u Karmelu sv. Josipa

04Relikvija desnoga stopala sv. Terezije Avilske koja se čuva u Rimu, povodom Jubilarne godine – proslave 500. obljetnice od svetičina rođenja, 15. ožujka stigla je i u Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Na čašćenje je bila izložena 16. i 17. ožujka, tijekom trodnevne priprave za svetkovinu sv. Josipa. Vjernici su hodočastili u velikom broju tijekom oba dana, a među njima i đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

1120Nadbiskup je prisustvovao molitvenom programu 16. ožujka, koji je bio prožet tekstovima sv. Terezije, a pripremile i vodile su ga sestre karmelićanke, kako bi prisutne hodočasnike uvele u život i duhovnu nauku svetice. Uslijedilo je misno slavlje kojega je predvodio dr. Davor Vuković, profesor KBF-a u Đakovu.

14„Božja Riječ nas je okupila, Božja životna Riječ, od koje je sve nastalo, koja je bila u središtu života sv. Josipa i sv. Terezije Avilske“, rekao je na početku svoje homilije vlč. Vuković, naglasivši kako je Bog, iako je polako i postupno ulazio u njihove živote, ipak tako snažno zahvatio u njih da su postali veliki ljudi koji i današnjem čovjeku mogu biti učitelji i uzori kako bi i on sam mogao postupno rasti i u svome čovještvu i u svojoj vjeri.

Bitne dvije oznake sv. Josipa i sv. Terezije su skrovitost i samozatajnost, te briga za druge, istaknuo je Vuković, pripomenuvši kako su te kreposti vrlo rijetke u današnjem narcisoidnom društvu koje je prepuno „sveprisutnih ljudi“.24 Dok se „sv. Terezija i sv. Josip odmiču od sebe da bi potražili Boga, te našašvi Boga pronašli i sebe“ te ih njihovo iskustvo Boga ne čini sebičnima, negPotičući na pobožnost sv. Josipu i ističući njegovu šutljivost koju su pratila velika djela, naglasio je kako Boga treba gledati u bližnjemu do sebe. Rekao je kako je sv. Tereziji sigurno drago čašćenje njezinih relikvija, ali bilo bi joj još draže kada bi svi koji su došli pred njezine relikvije oprostili onima kojima to do sada nisu mogli učiniti.o ih otvara bližnjima i brizi za njihovo dobro. „Sv. Josip je čuvar Isusa i Marije, ima osjećaja za drugoga, stalo mu je do drugoga“, a iskustvo sv. Terezije čini da ga „prelije u svoje spise i u brigu za sestre i osnivanje novih samostana“. Na koncu je vlč. Davor primjetio kako se „put ka sreći i ostvarenju sebe ostvaruje usmjerenošću prema vlastitoj nutrini, po molitvi koja je slušanje Boga i korekcija sebe“, kako nas uči sv. Terezija, te je ona ta koja nas „preobražava, mijenja, i posvećuje naš život“.

18Drugi dan trodnevnice, 17. ožujka predvodio je fra Tomislav Faletar, magistar novaka na Trsatu. Zajedno s karmelićankama predmolio je križni put, a potom slavio misu u koncelebraciji s brojnim svećenicima. „Bog je tako velik, da mu se isplati darovati čitav jedan život, riječi su sv. Terezije koja je to doslovno i živjela a ne samo pričala okolo“, istaknuo je na početku fra Tomislav. Naglasio je i važnost ova dva slavlja koja su povezala sve prisutne, a to je priprava za svetkovinu sv. Josipa, te prisutnost relikvije sv. Terezije. „Ona je prepoznala u sv. Josipu na najsavršeniji način istinitost one njene izjave, on nije ništa rekao, ali svojom šutnjom puno čini, on je čovjek koji je u potpunosti dao svoj život Bogu.“ Oslonivši se na primjere života i sv. Josipa i sv. Terezije pozvao je sve hodočasnike da ih pobožnost i odavanje počasti svecima potakne na promjenu srca i praštanje bližnjima. Bog nam po svecima daje poticaj za konkretno življenje vjere, jer će i 30„našim svecima biti puno draže ako se bar malo popravimo kada odemo iz ove crkve, a da ne ostanemo samo na tome da smo ih dotakli, poljubili, iskazali čast“. Misi je nazočio provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa, o. Srećko Rimac te o. Drago Marić, koji je nakon misnoga slavlja relikvijom blagoslovio prisutne.

01„Protekla dva dana koja su za nama, i ovaj trenutak u kojem jesmo i sutrašnji kao vrhunac, poklonili smo Trojedinome Bogu na slavu gledajući u moćne zagovornike – sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i sv. Tereziju Avilsku, naučiteljicu Crkve i duhovnu majku ovih sestara bosonogih karmelićanki“,rekao je vlč. Josip Levaković, upravitelj Župe Kraljice Krunice u Kuševcu, predslavitelj mise trećega dana trodnevnice. Potičući sve prisutne da poput sv. Josipa i sv. Terezije budu aktivni sudionici ostvarenja Božjega plana, a 02ne samo pasivna publika, rekao je: „Sv. Josip je Božju Riječ usadio duboko u svoje srce i u svoj život, štiteći je i hraneći je vjerom i po njoj je uvijek životno djelovao.“ Misnik je potom ukazao na važnost molitve i ocrtao nauku o molitvi sv. Terezije, koja kaže: „Molitva je susret osoba, a ne interesa, ona je istinski susret s osobom koja se voli.“ Da bi molitva bila istinita potrebno je sabirati se, gledati Boga i tražiti njegovu volju te ju prihvaćati, poput sv. Josipa. Jer „on je prihvatio Božju volju i stoga nam je moćni zagovornik na nebu.“