Srebreni jubilej s. M. Anite od sv. Josipa (Matković)

s. Anita_2Na spomendan Sv. anđela čuvara, 2. listopada 2015., u Karmelu sv. Josipa, za vrijeme mise koju je slavio domaći župnik, vlč. Miro Tomas, obnovom zavjeta s. M. Anita od sv. Josipa (Ružica Matković), sa svojim je sestrama proslavila je svoj srebrni Jubilej – 25 godina redovničkih zavjeta.

„Kada nekoga volimo onda ga želimo zaštiti i čuvati kako bi mu bilo dobro. Tako i Bog koji nas voli anđelima svojim zapovijedi da te čuvaju na svim putevima tvojim“, rekao je na početku vlč. Miro te izrazio radost i zahvalu Bogu za 25 godina služenja i života po svetim zavjetima s. M. Anite.

S. M. Anita je rođena u Brajkovićima kod Travnika (BIH) kao najstarija od devetero djece sada pokojnih roditelja Janje i Bože Matković. Ušla je u Karmel sv. Josipa u Šarengradu 1989. godine. Zbog ratnih zbivanja i progonstva iz Šarengrada sa Zajednicom je otišla u Remete, gdje je za vrijeme misnog slavlja koje je predslavio blagopokojni kard. Franjo Kuharić, 2. listopada 1995. godine položila svoje vječne zavjete. Za redovničko geslo uzela je riječi, znakovite za život sv. Terezije Avilske –  Milosrđe Gospodnje pjevat ću dovijeka, a svoj srebrni Jubilej proslavila je upravo u jubilarnoj karmelskoj godini tijekom koje se obilježava 500. obljetnica rođenja sv. Terezije Avilske.

Kao vanjska sestra,  s. M. Anita nesebično služi svojoj Zajednici, razdaje se pomažući i čineći usluge potrebitima, a to je činila osobito za vrijeme Domovinskog rata i prognanstva. Njezina vesela i otvorena narav, otvara vrata mnogih srdaca, a ne samo vrata Karmela u Breznici Đakovačkoj gdje dočekuje sve one koji dolaze u samostan. U jednoj od brojnih čestitki koje je ovih dana primila piše: Raduje me navedeni jubilej jer je ta duša izdržala u darivanju… Iznad svega, ostat će u meni kao divna sestra koja „sve može“, a može jer je imala povjerenje u ljude i jer su je ljudi doživljavali kao osobu koja radi za druge. Zahvalno slavlje je po želji slavljenice bilo je tiho i skromno u obiteljskom krugu Zajednice i najuže rodbine.